Kan jag bestrida min P-bot?

Finns det någonting som är värre än att komma ut från affären efter att ha uträttat ett snabbt ärende och se att det sitter en gul lapp fastkilad mellan ruta och vindrutetorkare på bilen? Att få en parkeringsbot är själva definitionen av en onödig utgift och det handlar dessutom om en ganska stor sådan. Beroende på var du parkerat och hur du stått så kan summan variera och hamna mellan 400-1500 kronor. I vissa fall till och med mer.

De flesta kan se sitt eget ansvar. Man gjorde fel, man tog en chansning, man ställde sig ovetande på en yta där man trodde sig kunna stå och så fick man den gula lappen som en konsekvens av detta. I andra fall dock så anser man att boten i fråga är direkt oskälig och orättvis. I dessa lägen kan man också bestrida. och försöka få upprättelse. Här kan man först och främst kontakta parkeringsbolaget som utfärdat boten och låta dem starta en utredning.

Är man missnöjd med det utfallet så kan man dra det vidare civilt och upprätta en anmälan till Polisen. I båda fallen så bör du dock betala din bot så att du slipper förseningsavgifter och inkassokrav. Det går att få retroaktiv betalning och upprättelse. Ett råd är att du driver din process med lite tyngd bakom dig. Tyngd i form av en jurist. Det finns även sidor på nätet som hjälper sig att överklaga och som sköter de juridiska aspekterna i fallet. Detta naturligtvis mot en liten avgift.

Dåliga vägmarkeringar - skäl att överklaga?

För något år sedan så skedde en granskning av parkeringsbolagen i Stockholm av programmet Kalla Fakta. Där intervjuades en jurist som specialiserat sig på just dessa frågor. Han hävdade att många kommuner inte bara ser p-böter som en inkomst - det är även någonting som man budgeterar för. I många fall handlar det om luddiga regler, det handlar om bristande information - undermålig skyltning, usla vägmarkeringar som inte visar var en parkeringsficka börjar och slutar.

Det gör att chanserna är goda att vinna ett sådant fall. Om det inte finns några vägmarkeringar för parkeringsfickor - hur ska man då veta var bilen får stå?

Det kanske låter enkelt i teorin, men rent praktisk kan just ett sådant specifikt fall som vägmarkeringar av bristande kvalitet vara svårare att få rätt angående. Det som många gömmer sig bakom där är nämligen det faktum att du kanske sett en del av dessa vägmarkeringar och attd u genom detta borde kunna dra en rak linje själv - i ditt eget huvud - och placera fordonet i rutan (som alltså knappt var synlig…). Det hade varit bättre för dig om dessa vägmarkeringar varit dolda av snö - där hade du haft en bättre chans att riva din p-bot i två delar och strunta i att betala den.

Man kan dock tycka att vägmarkeringar på en parkering ska underhållas på samma sätt som snöröjningen från kommunens sida. Det är dock att hoppas på lite för mycket förmodligen. Sakfrågan dock: om du känner att din p-bot är orättvis och en konsekvens av bristande information - eller ett felaktigt agerande av P-bolaget - så ska du naturligtvis överklaga. Du har bättre möjligheter till upprättelse än vad du tror. I synnerhet om du tar hjälp med det rent juridiska.

Här kan du läsa mer om vägmarkeringar: http://www.vägmarkeringar.nu.

10 Oct 2018

Guide till brottmål

Här kan du finna information om brottmål.  Vad är ett brottmål? Skillnader mellan brott och civilmål? När kan jag kontakta brottsoffermyndigheten och varför? Hur går en rättsprocess till? Det och mycket annat kan du läsa om här.