Behöver du jurist inom försäkringsrätt?

Har du nekats ersättning för en försäkring som du anser att du har rätt till? Ibland kan man ju tycka att det är ens egna pengar som man själv har sparat genom att teckna en försäkring, men det är inte alla gånger på det sättet. När man tecknar en försäkring, skriver man på ett avtal som sluts mellan den som köper försäkringen och bolaget som säljer försäkringen.

Men i en del fall, gör försäkringsbolagen helt fel och nekar till ersättning, även när man som försäkringstagare har rätt till det. Och det är då man behöver en jurist som är duktig på försäkringsrätt. Så här kan det gå till att söka ersättning för en försäkring som man har rätt till. 

Att hitta rätta juristen viktigast

Det viktigaste – och detta gäller alltid när det kommer till rättsfrågor – är det valet av jurist som är det allra viktigaste. Rätt, eller fel, jurist kommer att vara skillnaden mellan att förlora ett mål, eller att vinna. Har man bara rätt slags jurist, som är duktig, kompetent, kunnig och erfaren – och som kan tänka logiskt och kreativt – kan man vinna stort genom att stämma det försäkringsbolag som man anser har nekat en till det som man har rätt till.

  1. Anlita rätt slags jurist. Det är mycket viktigt att få tag i den rätta juristen. Här kan man inte bara googla "jurist försäkringsrätt" och ta första bästa som dyker upp i googles förslagslista. Här måste man gå på rykten, referenser och de förslag som andra jurister ger om någon jurist som är duktig på försäkringsrätt. De allra flesta jurister utbildar sig och specialiserar sig inom ett område. Lagen är otroligt omfattande, och lagtexterna sväller hela tiden, det vill säga, riksdagen stiftar ju hela tiden nya lagar. Om juristerna inte kan hela lagen är inte så konstigt. Då väljer de ett område som de sedan blir experter på. Så i detta falla behöver man en jurist som är duktig på försäkringsrätt.
  2. Samla bevis. När man sedan har fått tag i en duktig jurist inom försäkringsrätt, kommer den personen att råda dig till vad som är görligt och om det är någon idé att stämma ett försäkringsbolag. De har ofta väldigt kunniga jurister, som din jurist måste kunna vinna mot. Därför bör du, som vill stämma försäkringsbolaget, samla bevis som kan överbevisa domaren och eventuella nämndemän om att det är du som har rätt.
  3. Studera äldre rättsfall. Man kan även studera äldre fall, och studera hur de gjorde för att vinna ett liknande mål som kanske du har. Hur gjorde de för att lyckas? Vad var den avgörande punkten? Finns det likheter med din egen situation?
  4. Stäm försäkringsbolaget. När man sedan har både bevis och en kunnig jurist, som kan råda dig till att stämma försäkringsbolaget, så kan juristen gå vidare och stämma bolaget i en tingsrätt.
  5. Vinn målet och få pengar. Först håller man förhandlingar, där domaren i tingsrätten vill ta reda på om försäkringsbolaget och du kan komma överens på något sätt så att varken du eller försäkringsbolaget inte behöver gå till en rättegång. Det arbetar ofta jurister som arbetar som medlare på domstolarna och kan utreda ifall någon av parterna har rätt. Om medlaren kommer fram till att försäkringsbolaget bör betala dig, så kan medlaren försöka förmå bolaget till det. Annars blir det en rättegång. Har du då bevis som kan övertyga domaren och eventuella nämndemän om att du har rätt och försäkringsbolaget fel, kan du vinna hela rättegången, och få betalt. Dessutom kan du kräva skadestånd, plus att försäkringsbolaget måste betala rättegångskostnader och din jurists kostnader.
30 Nov 2019

Guide till brottmål

Här kan du finna information om brottmål.  Vad är ett brottmål? Skillnader mellan brott och civilmål? När kan jag kontakta brottsoffermyndigheten och varför? Hur går en rättsprocess till? Det och mycket annat kan du läsa om här.