Blogg

Här i vår blogg skriver vi brett om juridik och inte bara om brottmål. Det kan lika gärna handlar affärsjuridik eller familjerätt eller något annat juridiskt område.

RSS

Juridisk hjälp vid bodelning

30 jan 2022

Ska ni skilja er eller är ni ett sambopar som ska separera? I så fall kan ni behöva göra en bodelning. För att undvika konflikter och för att bodelningen ska gå rätt till bör man anlita en advokat.

En bodelning ska göras vid en skilsmässa eller då ett samboförhållande upphör. Men också om en part dör och det finns barn från tidigare äktenskap eller förhållanden med i bilden. Då reglerna vid bodelning är krångliga är det bäst att alltid anlita en advokat. Genom att ta hjälp av en advokat kan man många gånger också undvika jobbiga konflikten över hur egendom och skulder ska delas. Reglerna för hur en bodelning ska göras skiljer sig också åt vid skilsmässa jämfört med vid upplösandet av ett samboförhållande.

Viktigt att man också skriver ett tydligt och korrekt avtal över bodelningen

Det är ofta mycket känslor inblandade i en separation men också oro över hur framtiden ska bli ekonomiskt. Det händer därför att man inte kommer överens vid bodelningen och att man då måste ta hjälp av en bodelningsförrättare. Som enskild part kan det vara bra att anlita en advokat vid bodelning som för ens talan och tillvaratar ens intressen. Men det är viktigt att den advokat man anlitar är specialiserad på familjerätt och har stor erfarenhet av bodelning och arvsrätt. När advokaten sedan har förhandlat fram en bodelning måste man också upprätta ett tydligt bodelningsavtal där det står hur allt ska fördelas. Detta avtal måste sedan registreras hos Skatteverket för att bli giltigt.

Överklaga beslut om LVU med hjälp av en advokat

14 nov 2021

Om ditt barn blivit omhändertaget enligt LVU är det ett beslut som kan överklagas och prövas i rätten. Men för att ha någon chans överhuvudtaget mot byråkraterna behöver du en bra advokat.

Åsikterna om LVU, Lag om särskilda bestämmelser för vård av unga, går i sär. En del menar att det är en lag som splittrar familjer. En lag där staten och samhället tar barnen från föräldrarna och sätter dem i andra hem. Utan att egentligen veta vad som är bäst för barnet. Andra, som till exempel de socialarbetare som företräder staten, tycker precis tvärtom. De anser att det är exakt barnets bästa som de värnar om, och att det också är barnets bästa som är anledningen till varför LVU ens används. Du behöver inte hålla med. Du kan kämpa för ditt barn. Troligtvis inte själv, men kanske med hjälp av en erfaren advokat.

Din advokat ska vara expert på LVU

En sak ska man ha klart för sig. LVU används nästan aldrig som första insats. LVU är en tvångslag som blir aktuell först när frivilliga insatser nekas. Däremot kan förstås även staten och socialarbetare göra fel. Om du är övertygad om att ett misstag har skett i samband med beslutet om att tvångsomhänderta just ditt barn ska du förstås inte stå med händerna i byxfickorna och titta på. Då ska du kämpa för ditt barns skull. Men som sagt, det krävs en advokat vid sin sida. Utan en advokat kommer du att bli uppäten av rätten och byråkraterna. Läs mer om LVU på denna sida: https://www.lvuadvokat.se/ 

Dejten som slutade i våld och övergrepp

28 aug 2021

Den mest ömtåliga dejten kan lätt förvandlas till någon som är beredd att droga och våldta dig. Att bli sexuellt utnyttjad är tyvärr någonting som fortfarande sker överallt i samhället.

Det har blivit allt vanligare att nätdejta. Då handlar det inte om att du som förr i tiden satte in en kontaktannons i tidningen men enbart en beskrivning helt utan bild. Idag är det snarare tvärtom. Det finns gott om appar där du “sveper” ja eller nej till en potentiell partner enbart utifrån utseendet. En del träffar sin själsfrände på till exempel Tinder, andra hittar väldigt flyktiga och korta sexrelationer. Tyvärr finns det även en risk att bli utsatt för våldtäkt genom de kontakter som odlas i dejtingappar. Tänk dig själv. Den person du tänkt träffa är ofta en komplett främling som du inte vet någonting mer om än vad han eller hon väljer att skriva om sig själv. Du vet inte vem det är egentligen.

Från snäll till monster

Det som kanske började som en trevlig dejt i form av mys på soffan och en bra film kan snabbt förändras till någonting helt annat. Den här mystiska främmande dejten kanske passar på att droga dig genom att lösa upp en rohypnol i ditt vinglas medan ni pausar filmen för att du behövde gå på toaletten. Det är det sista du minns. Men när du vaknar därefter, dumpad ute på en parkbänk, råder det inga tvivel om att den här dejten gick från en till synes pålitlig kille till ett fruktansvärt monster. Läs mer om våldtäkt på denna hemsida: våldtäkt.com/

När familjegrälen går över gränsen

29 jun 2021

Alla familjer grälar och hamnar i luven på varandra. Ibland uppstår dock konflikter av juridisk betydelse som inte kan lösas på egen hand. Det är där och då som familjerätten aktualiseras.

Familjer tror gärna att de ska kunna lösa problem på egen hand. Det är som att de tror att det gäller någon slags “det som händer i familjen stannar i familjen”-princip. Så är det naturligtvis inte, och det är väl etablerat i lagboken i form av familjerätten. Det är inom familjerätt som man avgör vårdnadstvister, umgänge, bouppteckningar, adoptioner eller andra problem som kan dyka upp inom en familj som behöver lösas med juridiska medel. Det är med andra ord en ganska naturlig del av livet som kan aktualisera familjerätt för vilken familj som helst. Ofta är det dessutom ganska nyttigt att ett juridiskt ombud kan gå in som medlare mellan familjemedlemmar.

Juristerna tar över konflikten

En konflikt kan lätt slita en familj i stycken. En part som vill en sak i en skilsmässa medan den andra parten vill någonting annat. Ni kanske inte är överens om hur era tillgångar ska fördelas efter att ni separerat och kommer aldrig lösa det på egen hand. Då går familjerätten in och bestämmer hur fördelningen ska se ut. Istället för att ni ska stå och skrika på varandra och diskutera i blygsamt konstruktiv ton kan advokaterna gå in som objektiva parter och avgöra vad som gäller. För många är det en enorm lättnad att det finns en familjerätt.

Vid din sida

28 apr 2021

Det finns tillfällen när man är för svag för att klara sig själv. Det behöver inte bero på svaghet, utan även att det är känsligt och man inte vet hur man ska göra. Då finns det bra hjälp att få.

Livet är inte alltid spikrakt, det vore naivt att tro att det är det för någon. Man tror man känner någon, älskar någon och ska dela ens liv med någon. En dag tar det slut. Istället för kärlek är det avsky, hur ska man ens kunna kolla på personen igen?

Det går inte att undvika då ni har gemensamma barn. Barnen behöver båda sina föräldrar i sitt liv, och det är vad de har rätt till. Trots att man har barn kan man inte alltid ha ett samarbete. Är detta något som är omöjligt för er? Då kan ni behöva hjälp att komma fram till en lösning.

Hjälp i alla kommuner

Det spelar ingen roll var man bor i landet, det finns hjälp att få. Man kan vända sig till familjerätten i ens kommun. Det finns även firmor som Crescendo Law som kan hjälpa er med ert ärende. Vid er sida kommer de stå hela tiden. De hjälper till att föra er talan för att få det så bra som möjligt. De är fullt medvetna om hur känsligt ämne detta är och behandlar det därefter. Går det trots hjälp inte att komma fram till en lösning kan det bli domstolen som bestämmer hur det blir. Man tar alltid hänsyn till vad barnen vill

När han visade sig vara någon annan

22 apr 2021

Att bli våldtagen är ett hemskt brott och en fruktansvärd upplevelse som är svår att föreställa sig om man inte varit med om det själv. Känslan av panik och maktlöshet kan bestå länge efteråt.

Den kvällen som skulle ha blivit så bra blev istället så hemsk. Den värsta kvällen i ditt liv. Killen du trodde var så snäll och respektfull visade sig vara någon helt annan än den du trodde dig ha lärt känna. Ett par öl in på festen blev han alldeles för närgången. Du ville egentligen inte, men du följde ändå med honom upp på ovanvåningen. Inne på hans rum försökte du säga nej. Du sade flera gånger att du inte ville, men det var som att han inte kunde eller inte ville lyssna. Snart låg du på sängen med hans tyngd ovanpå dig.

Ärr för livet

Hans andedräkt stank av Göteborgs Rapé och snuspåsen hade till hälften glidit ned över framtänderna. Han leende var kallt. Ögonen var både ondskefulla och frånvarande. Det gjorde så ont när han höll nere dina händer och till slut trängde in i din kropp. Du ville skrika men han höll för din mun. När han var klar minuterna senare, minuter som kändes som timmar, kysste han dig, klädde på sig och gick ned och fortsatte festa som om ingenting hade hänt. Du var lämnad på sängen, traumatiserad, förstörd och ärrad för alltid. Allt gjorde ont. Tårarna föll. Det enda du kunde känna var uppgivenhet, panik och att du blivit så oerhört kränkt. Läs mer om våldtäkt på denna hemsida: våldtäktgöteborg.se

Detektivarbetet vid digitala brott på nätet

22 apr 2021

Vid digitala angrepp på en verksamhet kan IT-forensik vara nyckeln till att finna de spår som leder till gärningsmannen. Men tekniken används också för att återskapa förlorade filer.

När det skett ett mord är det kriminalteknikern som är bland de första på plats. Kriminalteknikern ska analysera brottsplatsen och alla fysiska ledtrådar som lämnats. Till exempel blod, fingeravtryck och DNA-spår. Det är dock inte enbart vid mord och våldsbrott som man använder sig av kriminaltekniker. Även inom IT och data används detta, men då kallas kriminalteknikern för IT-forensiker istället. IT-forensikerns uppdrag är att säkra spår och bevis vid ett digitalt angrepp. Vid hackerattacker eller dataintrång lämnas det alltid någon form av digitala fotspår. Det är IT-forensikerns uppgift att spåra dessa för att i förlängningen även kunna gripa en gärningsperson. Ett riktigt detektivarbete, som kräver en omfattande kompetens inom data och IT samt mobiltelefoni, GPS och andra digitala verktyg.

Används av myndigheter och privat sektor

IT-forensik används i synnerhet av myndigheter av olika slag. Inte minst av till exempel Försvarsmakten och Säkerhetspolisen, som kanske sitter på extra känslig information jämfört med andra myndigheter. Det innebär dock inte att myndigheter har ensamrätt på att anlita IT-forensiker. Tvärtom får teknikerna uppdrag också i andra sektorer än den offentliga. Även privata aktörer och företag tenderar att hyra in IT-forensiker vid exempelvis utredningar och undersökningar. Inte helt sällan anlitas dem även för att återskapa filer, mappar och digital information som av olyckshändelser eller som resultat av ett brott har raderats.

När familjen splittras

27 nov 2020

Det finns tillfällen i livet som man tror att man aldrig ska behöva uppleva. Ett av dem är separation. Mest ont gör det när barn är inblandade och det ska göras upp om hur vårdnaden ska delas upp.

En separation är inte någon lätt situation då känslor gör att det blir svårare att se allt klart och tydligt. Då kan det vara viktigt att ha någon vid sin sida som kan lagen och som kan finnas där som ett stöd under hela processen. Den hjälpen hittar man hos en advokatfirma som arbetar just med vårdnadstvister. Det kan vara bra att redan i ett tidigt skede ta reda på var man kan hitta hjälpen. Numera har de flesta advokatfirmor egna hemsidor där man kan få information. Där kan man även hitta kontaktuppgifter om man vill boka in en tid för konsultation.

Vad ser man på i en vårdnadstvist?

Om man är i behov av en advokat så innebär det ofta att kommunikationen mellan föräldrarna inte fungerar. Målet är att båda föräldrarna ska vara en del av barnets vardag. Men ibland så fungerar det inte. Då kan det bli tal om ensam vårdnad.

Det handlar också om barnens åsikter vid en separation. Man låter barnet komma till tals. Barnets ålder är viktig när det gäller hur mycket man väger in dess åsikt. Det har inte alltid med den faktiska åldern att göra utan mera med mognad. Man måste även överväga att barnet väljer för att inte såra och att det inte alltid är det bästa valet.

När man är misstänkt för ett brott

11 nov 2020

Om man utfört ett brott eller är misstänkt för brott har man rätt till juridisk hjälp. En försvarsadvokat anlitas av staten och finns vid den anklagades sida genom hela rättsprocessen.

Den offentliga försvararen bekostas av staten om det är så att man frias i domstolen. Annars kan man bli återbetalningsskyldig. Är man dömd för ett brott som inte ger fängelse utan endast böter står inte staten för kostnaden. Då får man istället själv anlita och betala för en advokat. Det kan vara en bra idé att se om man har en försäkring som kan hjälpa till att betala kostnaderna.

Hur ser processen ut?

När man blivit gripen kommer man att bli tagen till förhör. Blir man skäligen misstänkt för brottet är det dags att ta kontakt med en advokat för att få den hjälp man behöver. En brottsutredning startar. Där samlas det bevis. Finns inte tillräckligt med sådana kan utredningen läggas ned. Finns bevis på brott lämnas en stämningsansökan in till tingsrätten.

Om det beslutas att man ska anhållas måste åklagaren besluta om häktning inom tre dagar. Från det har åklagaren fjorton dagar på sig att sammanställa förhörsprotokoll. Finns då ingen risk för flykt kan man försättas på fri fot i väntan på häktesförhandlingarna. Får man inte fram bevis under de fjorton dagarna måste en häktesförhandling ske. Vill man veta mera om processen kan man söka online på ”misstänkt för brott”. Lägg till ort om du önskar hitta en advokat i närheten av orten där du är häktad. För dig som har misstänks för brott tipsar vi att läsa mer på denna sida: https://www.misstänktförbrott.nu 

Viktiga egenskaper hos en advokat

16 sep 2020

Det finns tillfällen i livet då man tyvärr behöver hjälp av en advokat. Då gäller det att anlita en advokat som både är erfaren, skicklig och har kunskap inom det specifika rättsområdet.

Juridik är ett komplext ämne och de flesta advokater arbetar bara inom ett eller ett fåtal rättsområden. Exempel på specialområden är migrationsrätt, hyresrätt, familjerätt och brottmål. Även de olika specialområdena kan sedan delas in i mindre områden och är man misstänkt för till exempel ett bokföringsbrott ska man vända sig till en brottmålsadvokat specialiserad på ekobrott och som kan bokföring. Är man misstänkt för att ha sålt narkotika bör man i anlita en brottmålsadvokat som kan och har erfarenhet av att ha arbetat med narkotikabrott, och så vidare.

Man har rätt att själv välja sin försvarare vid brottmål

I Sverige har man rätt att själv välja sin försvarare och behöver alltså inte ta den advokat som rätten utser då man är misstänkt för ett brott. Att vara misstänkt för ett brott kan vara väldigt påfrestande och det är viktigt att anlita en försvarsadvokat som man känner förtroende för. Sitter man dessutom häktad blir advokaten ofta den som sköter kontakten med yttervärlden. I vissa fall måste advokaten hjälpa en se till att hyran blir betald eller att arbetsplatsen underrättas. Kommunikationen med advokaten blir jätteviktig och man måste kunna förstå varandra ordentligt. Fungerar inte detta eller om man känner att man inte längre litar på sin advokat så bör man byta och välja någon annan. En bra brottmålsadvokat är med under polisförhör och fungerar som ett stöd. En erfaren advokat vet också vilka frågor som kan komma att ställas och kan förbereda sin klient inför förhören.

Advokatsamfundet kan ge tips på advokater

Det är inte alltid man vet vilken advokat man ska kontakta men hos advokatsamfundet finns advokater listade tillsammans med sina respektive rättsområden. Man kan även söka på nätet och kika på de olika advokatbyråernas hemsidor. Känner man inte förtroende för advokaten efter ett första möte eller telefonsamtal så bör man vända sig till någon annan. Ibland har man tur och vänner eller familj kan rekommendera en bra advokat. Rekommendationer är nästan alltid det bästa att gå på, och det gäller även det motsatta - har någon dålig erfarenhet av en viss advokat bör man naturligtvis lyssna på detta och inte anlita den. En advokat har även ett ansvar och ska inte åta sig uppdrag som den inte tror att den klara av.

Ett avsiktligt vilseledande

26 aug 2020

Antalet bedrägerier har ökat i samband med internetanvändningens utredning i Sverige. Vilket straff bedragaren får beror på hur grovt brottet anses vara.

Med bedrägeri menas ett avsiktligt vilseledande som på något sätt skadar den som blir utsatt, och leder till någon typ av vinning för den som utför handlingen. Ett vanligt syfte med bedrägeri är ekonomisk vinning, men det kan också röra sig om andra typer av fördelar, som att få tillgång till ett pass, resedokument eller ett körkort. Andra vanliga former av bedrägeri är investeringsbedrägerier, att skicka ut falska fakturor, nätfiske, och kontokortsbedrägeri. Bedrägeri definieras på olika sätt i olika länder, men de flesta rättssystem kvalificerar den här typen av vilseledande agerande som ett brott. Brottet kan begås såväl av en privatperson som en juridisk person, men endast privatpersoner kan straffas för bedrägeri. Därmed kan ledamoter i en styrelse straffas när bedrägeriet utförts av en juridisk person.

Yngre män utsätter och utsätts ofta

I takt med den utökade användningen av internet har antalet bedrägerier ökat markant. I Sverige, som är ett tekniskt sofistikerat land med stor internetanvändning i jämförelse med andra länder, ökade förekomsten av bedrägerier med 140 procent mellan åren 2009-2019. År 2014 anmäldes till exempel 155 000 fall av bedrägeribrott. Ungefär var tredje bedrägeribrott sker på nätet, och ungefär samma mängd utgörs av betalkortsbedrägerier. Det uppskattas att mörkertalet för bedrägerier är stort, och att ungefär 40 procent av alla bedrägeribrott som begås anmäls. Vad gäller vilka demografiska grupper som utsätts, är det vanligast hos yngre personer i jämförelse med äldre, och det handlar oftare om män som blir utsatta än kvinnor. Yngre män är även överrepresenterade bland de personer som utför bedrägeribrott.

Bedrägligt beteende vs. grovt bedrägeri

En person som gjort sig skyldig till bedrägeri kan få olika straff, beroende på hur allvarligt brottet anses vara. För ringa skador, i situationer då den ekonomiska vinningen inte överstigit 1000 kronor, anses gärningspersonen agerat med bedrägligt beteende, och döms då i regel till böter eller fängelse i max sex månader. Grovt bedrägeri kan ge upp till sex års fängelse, och utdöms när gärningspersonen missbrukat ett allmänt förtroende, använt handlingar som är förfalskade eller utsatt ett offer för särskilt allvarlig skada. Om brottet har utförts med syfte att få ekonomisk vinning ska summan vara av betydande storlek för att handlingen ska anses tillhöra kategorin grovt bedrägeri. En person som blivit utsatt för bedrägeri har rätt till ett målsägandebiträde, som bland annat hjälper brottsoffret i frågor kring skadestånd.

Narkotikabrott är ett av de vanligaste brotten

21 aug 2020

Det är förbjudet att sälja, framställa, förvara eller inneha narkotika. Trots det är narkotikabrott ett av de vanligaste brotten och detta fast att det kan leda till fängelsestraff.

Att befatta sig med narkotikaklassade substanser är olagligt och är ett brott. Detta innebär att det är förbjudet att sälja, framställa, förvärva, bearbeta, transportera och inneha narkotika. Det är även ett brott att förmedla kontakter mellan säljare och köpare. Narkotikabrott är ett allvarligt brott som kan leda till fängelse i upp till tio år. Mindre narkotikabrott kan leda till böter men även fängelse i upp till sex månader. Men att dömas för narkotikabrott oavsett dess storlek får även konsekvenser för framtiden på andra sätt.

Att dömas för narkotikabrott kan även få konsekvenser för framtiden

Döms man för ett narkotikabrott registreras detta även i belastningsregistret. Beroende av straffets storlek finns ”pricken” kvar olika länge men vanligt är fem eller tio år. Detta kan få konsekvenser om man exempelvis vill ta körkort och då kan bedömas som olämplig som bilförare. Det finns även flera olika yrken där arbetsgivaren är skyldig att kontrollera och ta hänsyn till belastningsregistret vid anställningar. Det kan exempelvis bli svårt att arbeta som lärare men även andra yrken. Det har blivit allt vanligare att arbetsgivare ber om ett utdrag ur belastningsregistret innan de anställer. Är man misstänkt för eller åtalad för ett narkotikabrott är det viktigt att man kontaktar en advokat specialiserad på just narkotikabrott. Då ökar chanserna till ett mer rättvist straff eller att man helt frikänns.

Anlita en advokat specialiserad på narkotikabrott

Då narkotikabrott är en allvarligt brott är det extra viktigt att ha en skicklig advokat vid sin sida genom hela processen. Både genom förundersökning och polisförhör och vid en eventuell rättegång. Om brottet man är misstänkt för kan ge mer än sex månader har man rätt till en offentlig försvarare. Man kan då själv föreslå en försvarare för domstolen och får då ofta den advokat man begär. Det är staten som står för advokatkostnader när man har rätt till en offentlig försvarare. Blir man dömd får man dock betala delar eller hela kostnaden själv beroende på inkomst. Det är stressande att vara misstänkt för narkotikabrott och många väljer att ta den offentliga försvarare som rätten utser. Men det går att byta advokat även i ett senare skede om man vill. Var då noga med att välja en advokat som har stor erfarenhet av narkotikabrott. Läs mer på denna sida: https://www.narkotikabrott.nu/

Så ska en bra brottmålsadvokat vara

15 jul 2020

När man ska anlita en advokat är det viktigt att välja någon som är specialiserad på den typ av juridik som man behöver hjälp med. Gäller det ett brott ska man kontakta en brottmålsadvokat.

Juridik är ett gigantiskt ämne och som advokat är det omöjligt att behärska alla områden inom juridik. Har man blivit utsatt för ett brott eller är misstänkt för ett ska man kontakta en brottmålsadvokat. Det finns både bra och mindre bra brottmålsadvokater. En mindre bra är någon som bara följer med i vad som händer och som inte gör några egna utredningar utan endast går på det som polisen säger. Ibland har de även för många klienter på en gång och har då inte tillräckligt med tid att sätta sig in i fallet ordentligt. Märker man att den advokat man anlitat inte lyssnar eller verkar oengagerad och upptagen bör man välja en annan. Det är inget konstigt att byta ut sin advokat. Det händer hela tiden.

Man har rätt att själv välja sin försvarare

Det är viktigt att känna till att man har rätt att själv välja sin advokat och behöver inte tacka ja till den som man blir anvisad. En skicklig brottmålsadvokat pratar med alla som är inblandade i fallet och gör egna utredningar och kommer med egna uppslag. En bra advokat är engagerad i sin klients mål. Ska man genomgå polisförhör och eventuell häktningsförhandling och rättegång är det bra att hela tiden ha sin advokat med sig. Advokaten kan hela tiden vägleda och guida genom processen och även verka som ett stöd. Sitter man dessutom häktad har man ingen möjlighet att kommunicera med familj och andra personer. Då kan advokaten hjälpa till med att exempelvis se till så att hyran betalas och att arbetsgivare underrättas.

Rekommendationer och specialistkunskaper

Eftersom det inte är varje dag man kan tänkas behöva juridisk hjälp är det inte alltid man vet namnet på en bra advokat. Kanske har någon i familjen eller vänskapskretsen någon att rekommendera? Rekommendationer från vänner är oftast det mest tillförlitliga. Det gäller även tvärt om. Har någon dålig erfarenhet av en advokat ska man lyssna på det och inte välja den personen. Via advokatsamfundet kan man också få tips på advokater. Likaså genom att söka på internet och gå in på de olika advokaternas hemsidor för att se hur de är specialiserade. Var noga med att välja någon som är specialiserad på det som ni vill ha hjälp med. Läs mer om brottmålsadvokater på denna sida: https://www.brottmålsadvokatmalmö.se

Vad gör en brottmålsadvokat?

15 jul 2020

Det kan hända man är i behov av någon som kan lagen; som kan hjälpa en med det juridiska man själv inte kan hantera. Advokater kan specialisera sig inom olika områden - brottmål till exempel.

Något som alla advokater har gemensamt är att de arbetar med lagen. Det juridiska arbetet är vad som binder dem samman, men de kan alla välja att inrikta sig på specifika områden om de är särskilt intresserade eller brinner för något speciellt. Det kan komma tillfällen i livet då man är i behov av en advokat. Det behöver egentligen inte handla om att man har gjort någonting brottsligt och för den sakens skull behöver juridisk hjälp. Vid en skilsmässa kan det vara bra att skaffa en advokat om man har svårt att komma överens. Vid händelse av någons död kan en advokat också hjälpa till med de juridiska frågorna.

Specialiserad på brottmål

Men om det nu mot förmodan skulle vara så att man har hamnat i klammeri med rättvisan och behöver rättslig hjälp så kan man ta den hjälpen av en advokat som arbetar med brottmål. En brottmålsadvokat arbetar i stort sett bara med de typer av fall där det har förekommit - eller tros ha förekommit - ett brott av något slag. I de större städerna finns det gott om advokater som tar sig an dessa fall. Det kan nog vara lite svårare på de mindre orterna. Behöver du hjälp av en brottmålsadvokat i till exempel Göteborg så kan du kika på nätet för att se vad som erbjuds. Det är väldigt viktigt att ha en advokat som kan föra talan åt en om man har hamnat i en sådan situation.

En advokat som försvar

Man kan anlita en advokat att ha som försvar när man står åtalad eller anklagad för något brott. Det är egentligen detta som brottmålsadvokater ägnar sig åt - att försvara sina klienter efter bästa förmåga. Självklart är det inte alltid man vinner eller slipper straff bara för att man har ett bra försvar. En advokat är dock inte bara viktigt för den biten, utan också att man har någon som kan föra ens juridiska talan i rättsliga processer, vilket är varje människas rättighet. Brottmålsadvokaten ska också se till att den åtalade vet om sina rättigheter och skyldigheter. Advokaten ska finnas där och hjälpa sin klient med det som hen behöver hjälp med när det gäller det som sker runt omkring åtalet och hela den rättsliga processen.

LVU är en tvångslag

24 maj 2020

LVU - lag om särskilda bestämmelser om vård av unga - är en tvångslag som tillämpas vid vissa tillfällen då barn riskerar att fara illa. Socialtjänsten utreder varje enskilt ärende. Får man in en anmälan om att ett barn kan fara illa i hemmet så startas direkt en utredning och där man provar olika lösningar i syfte att förändra en hotfull situation eller vända på en negativ riktning. Fungerar ingen av dessa lösningar så kan man tillämpa LVU och vid ett sådant beslut så går allt väldigt fort.

LVU då? På vilka grunder kan den lagen tillämpas? Vi kan rada upp några skäl till varför:

  • Barnet riskerar att fara illa i hemmet. Om det finns en uppenbar risk - eller misstanke - om att barnet misshandlas i hemmet, fysiskt eller psykiskt, så kan man från Socialnämndens sida besluta om LVU.
  • Missbruk. Om det finns missbruk i familjen - narkotika eller alkohol - så bedömer man att miljön inte är lämplig för ett barn att växa upp i. Detsamma om det handlar om kriminalitet.
  • Barnet är på fel spår. LVU kan även tillämpas om ett barn har ett självskadebeteende eller om barnet missbrukar alkohol eller droger. Detsamma om barnet håller på att ge sig in på brottets bana.

På det stora hela så handlar LVU om en sak och det är att säkerställa att ett barn får trygghet och inte riskerar att hamna snett eller fara illa.

Domarklubba i närbild

Olika bedömningar från kommun till kommun

Om det finns någonting negativt med LVU så är det att det handlar om en snabb process i kombination med en ensidig utredning. Utredningen som ligger till grund för ett ingripande enligt LVU utförs av socialtjänsten i den kommun där ingripandet sker.

Det är endast den utredningen som genomförs och det kan, beroende på vilka som hanterat ärendet, också bli väldigt onyanserad. Som förälder kan man känna sig överkörd och känna att man inte får fram sin talan.

En annan problematik gäller var barnet slutligen hamnar. Man placeras först i ett jourhem och därefter - om LVU vunnit laga kraft - så hamnar man i ett fosterhem. Det som visat sig gällande de senare är att många inte lever upp till de krav som ställs och att barn därigenom inte alls hamnar i den trygga miljö som tanken är.

En LVU-advokat kan hjälpa dig

I de flesta fall är beslut om LVU välgrundade och korrekta. Men, sker ett fel så finns alltid en risk i att fler misstag kan begås. Ingen lag är helt vattentät. Därför behövs också en LVU-advokat som kan föra talan för de familjer som drabbas och som kan driva ärendet vidare. En advokat kan också hjälpa till med överklagan - som sker var sjätte månad - samt fungera som ett stöd genom en jobbig process.

Även om ett beslut fattas på korrekta grunder så har man som barn och förälder rätt till juridisk hjälp i form av en LVU-advokat. Kostnaden för en sådan bekostas av staten och genom våra allmänna medel. Många drabbade familjer vittnar även om en annan viktig funktion som en advokat fyller: han/hon hjälper dem att få vård och kan därigenom också öka möjligheterna att barnet så småningom också kan återvända hem. Det handlar om en viktig funktion för hela samhället.

Läs mer på https://www.lvuadvokat.se/

← Äldre inlägg

Guide till brottmål

Här kan du finna information om brottmål.  Vad är ett brottmål? Skillnader mellan brott och civilmål? När kan jag kontakta brottsoffermyndigheten och varför? Hur går en rättsprocess till? Det och mycket annat kan du läsa om här.