Blogg

Här i vår blogg skriver vi brett om juridik och inte bara om brottmål. Det kan lika gärna handlar affärsjuridik eller familjerätt eller något annat juridiskt område.

RSS

Aktieägaravtal en bra åtgärd

24 May 2023

Aktieägare i företag kan komma och gå. Därför kan de värdegrunder man haft för aktieutdelning förändras. Därför är det bra att alltid ha ett aktieägaravtal.

Företaget hade funnits i trettio år och var lite av en grundpelare i samhället. Allt hade skett enligt gamla regler då de stora ägarna i företaget varit desamma hela tiden. Nu blåser förändringens vindar och en efter en blev de pensionärer och lade företagslivet på hyllan. Även om fler hållit sig kvar i hög ålder.

Detta innebar också att företaget, som var en fabrikskedja, behövde se sig om efter nya unga delägare för att fortsätta driva företagen in i den moderna tiden som gubbarna sa. Givetvis fanns redan flera personer som stod på kö och det gällde bara att se till att de levde upp till ansvaret som det innebar att vara delägare.

Aktieägaravtal – en bra säkerhet

Snart hade mer än halva styrkan bytts ut och det började gå hett till på de möten som regelbundet gick av stapeln. De unga hade ett habegär som man inte sett tidigare. De ville ha vinster med det samma. De visste inte ännu hur det fungerade. De äldre som var kvar i företaget var experter på aktieägaravtal och kunde hålla tillbaka de unga ett tag till.

Det var en av de fina sakerna med aktieägaravtal. Att de unga inte bara kunde komma in och köra över de gamla uvarna. De var tvungna att acceptera reglerna och låta lite mer tid gå. Vilket förhoppningsvis skulle göra att de blev lite klokare som man ju blir med åldern. Eller så slapp åtminstone de gamla att vara med när förändringarna kom.

Det gick inte som planerat - När och varför man bör ansöka om konkurs

24 Apr 2023

Konkurs är en tuff verklighet för många företag och företagare. Trots höga ambitioner och hårt arbete kan det ibland hända att det inte går som man har tänkt sig. När tillgångarna är slut och skulderna har blivit för stora kan det vara dags att ta beslutet att ansöka om konkurs. Men vad innebär det egentligen och när är det rätt att ta steget?

Varför ansöka om konkurs?

Det finns flera anledningar till varför man kan behöva ansöka om konkurs. Det kan handla om en verksamhet som inte längre går att driva ekonomiskt på grund av för höga kostnader eller för låg efterfrågan på produkter eller tjänster. Det kan också vara så att marknadsföringen inte har fungerat eller att det har inträffat en kris, som till exempel en pandemi, som har påverkat företagets möjligheter att göra vinst.

När är det rätt att ansöka om konkurs?

Att ansöka om konkurs är ett stort steg och en sista utväg när alla andra möjligheter har prövats. Det är viktigt att vara ärlig mot sig själv och inse när det inte längre finns någon möjlighet att vända verksamheten till det bättre. Om man väljer att vänta för länge kan det leda till ännu större skulder och problem för både företaget och dess ägare.

Vad händer vid en konkurs?

Vid en konkursansökan går processen vidare till tingsrätten. Vid utfallet av konkursen används samtliga tillgångar som företaget har kvar för att betala skulderna till dess borgenärer. Detta innebär att man som företagare kan förlora allt man har investerat i verksamheten, och även personligt ansvar kan åläggas.

Privatdetektiv i Stockholm ger dig lite klarhet

14 Apr 2023

En del saker kan vara lite känsliga, som när man misstänker sin partner för otrohet. För att få klarhet kan man ta hjälp av en privatdetektiv i Stockholm.

Anna hade varit med sin högt älskade man i över 12 år. Deras liv var för det mesta helt perfekt. Trots att de hade 12 år i bagaget, så hade de fortfarande en så stor kärlek för varandra. Det kunde bero på Annas mans jobb. Han jobbade borta en hel del, vilket gjorde att de hann sakna varandra men också att de tog vara på tiden tillsammans desto mer.

Utan förvarning började Annas man bete sig konstigt. Han var inte densamme kärleksfulle man som han hade varit i 12 år. Hon började misstänka att han mådde dåligt, eller att det var något som ställde till det. När han till och med började ta avstånd från kramar och pussar, då var det verkligen något fel.

Diskret privatdetektiv i Stockholm

Anna visste knappt vad hon skulle göra och gjorde något av det dummaste hon kunde i hennes värld, hon letade genom hans telefon. Där var en del frågetecken, men ändå inget konkret. Hon behövde svar, utan att fråga honom, så hon vände sig istället till en privatdetektiv.

Denne kunde hjälpa henne få lite klarhet över hennes man. Var han otrogen? Eller var det något annat på gång? Detektiven var otroligt hjälpsam och förstod hur känsligt ärendet var. Men tack vare denne kunde Anna få det svar som hon förtjänade.

Hitta rätt advokat i Solna eller annan stad

6 Feb 2023

Letar du efter en advokat i Solna, Malmö, Borlänge eller annan stad? Anlita en professionell advokat för att hjälpa dig lösa komplicerade juridiska frågor.

Oavsett om det handlar om privatpersoner, företag eller andra typer av organisationer, kan det hända att vi alla behöver hjälp med rättsliga frågor emellanåt. Som tur är finns det firmor som kan hjälpa oss med olika typer av problem. Oavsett om du letar efter en advokat i Solna, Malmö, Borlänge eller annan stad kan du enkelt få hjälp med dina juridiska frågor.

Vilken typ av advokatfirma du bör vända dig till beror lite på vad det är du behöver hjälp med. En del firmor specialiserar sig på vissa frågor, till exempel arbetsrätt, familjerätt eller affärsjuridik. Medan andra firmor kan erbjuda juridisk hjälp inom många andra olika fält.

Vad en advokat kan göra för dig

Vanliga rättsliga ärenden som privatpersoner kan behöva hjälp med är bland annat arbetsrätt, till exempel ifall du som arbetstagare har hamnat i en juridisk tvist med din arbetsgivare. Men det kan även handla om att du blivit utsatt för ett brott. Eller så har du kanske tvister i familjen som behöver redas ut, såsom vårdnad och umgänge.

Precis som för privatpersoner kan även företag behöva hjälp med frågor om arbetsrätt. Därutöver är det vanligt att advokater arbetar med frågor som fordringsrätt, både med privatpersoner som kunder och företag. Juridiska frågor är ofta mycket komplicerade så om behovet uppstår är det alltid bäst att anlita en specialist.

Ta hjälp med att ansöka om arbetstillstånd

10 Jan 2023

Kommer du från utanför EU och vill börja arbeta i Sverige? Ta då rätt väg direkt och ta hjälp med ditt arbetstillstånd. Se till så allt görs rätt vid ansökan.

Det är inte helt självklart hur man ska göra en ansökan om arbetstillstånd när man inte har kunskap om det. Ett arbetstillstånd söker man hos Migrationsverket. Regler och vad som gäller, kan ändras med tiden vilket gör det ännu svårare för en privatperson att hålla koll på. Någon det inte är svårt för, är en jurist som är insatt i arbetstillstånd.

Ett arbetstillstånd behövs för den som bor utanför EU men har fått ett jobberbjudande i Sverige. För att allting ska gå rätt till, och varken du eller arbetsgivaren ska få några problem, så måste man först ha ett godkänt arbetstillstånd. Det kan ta uppemot ett år innan man får det, men om man tar hjälp av en jurist, så förkortas tiden avsevärt.

Ansökan om arbetstillstånd som görs korrekt

För att tiden ska bli kortare när man ska ansöka om arbetstillstånd, så behöver man en godkänd jurist för Migrationsverket. Juristen hjälper även till så att ansökan blir rätt direkt vilket gör att chansen att bli godkänd är betydligt större.

Är man osäker på om man behöver arbetstillstånd, så finns det väldigt bra hjälp att få. Det kan krävas olika saker beroende på vilket område man ska jobba inom. Gör allting rätt direkt för att slippa några bekymmer i framtiden. Första kontakten för att se om juristen tar sig an uppdraget är helt kostnadsfritt.

Hjälp av en offentlig försvarare

29 Dec 2022

En offentlig försvarare finns till hjälp för den som blivit misstänkt eller anklagad för ett brott av något slag. Ett viktigt stöd under hela processen.

Den som ser amerikanska tv-serier inom området deckare kan vara familjär med uttrycket: oskyldig tills annat bevisats. Men även om man är skyldig till ett brott så är det viktigt att man får all hjälp som finns för att den rättsliga processen ska fungera på rätt sätt. Det är även av största vikt att den motsatta parten, som kan vara ett offer i saken, får hjälp och stöd.

Samhället har därför en funktion som kallas för en offentlig försvarare. En yrkesperson som kan allt gällande hur lagen fungerar, hur en rättegång ska utföras och allt annat som en misstänkt förövare kan tänkas behöva hjälp inom. Allt för att den misstänkta på alla sätt ska kunna få en rättvis dom.

Offentlig försvarare som yrke

Den som arbetar som offentlig försvarare blir tilldelad sina klienter av rätten. Det innebär att man kan få alla möjliga klienter vid sin sida, och även ett flertal olika slags mål. Den enda begränsningen är att man enbart arbetar med försvar av en klient, även om det kan hända att en rättegång har flera misstänkta. Då kan det bli aktuellt med fler än en offentlig försvarare.

Som misstänkt för ett brott är det tryggt att veta att man kommer att få en yrkesperson på sin sida som gör allt för att reda ut vad som skett. Och någon som även försöker mildra en eventuell dom.

Tips för att lösa vårdnadstvist i Göteborg

9 Sep 2022

Det finns hjälp att få för att lösa en vårdnadstvist i Göteborg. Anlita en objektiv och juridisk person som kan hjälpa till att reda ut knutarna på tvisten.

Att bråka två föräldrar emellan i en separation hjälper varken ena eller andra föräldern i längden. Dessutom missar man ofta att sätta barnens bästa i första hand. Att motarbeta varandra gör situationen ofta värre än vad den skulle vara. För barnens bästa missas gärna i konflikter mellan föräldrarna.

Att man som föräldrar separerar kan bero på en mängd saker. Kärleken tar slut är en av de vanligaste, men det finns även andra saker som kan bidra till en split. Många tänker även att våld och ekonomiska svårigheter kan bidra. Faktum är att ibland är det så enkelt att den ena vill bo i Tynnered och den andra önskar bo i Torslanda.

Vårdnadstvist i Göteborg med juridisk hjälp

I Göteborg skämtar man gärna om att en vårdnadstvist i Göteborg kallas för päronsplitt. Vårdnadstvister är dock sällan saker man skämtar om. Anlitar man juridiska ombud och får ner saker på papper så är det mycket lättare för båda föräldrarna att ha koll.

I och med att barnen växer och de vuxna ingår i nya kärleksrelationer kan det vara bra att då och då se över överenskommelserna. Det bästa är om båda föräldrarna arbetar på att hålla sams inför barnet och se till barnets bästa. Då brukar vårdnadstvisterna bli lättare och man hittar en nivå som är okej för alla parter.

Arbetsrättsjurist i Stockholm underlättar ditt arbete

9 Sep 2022

Behöver du hjälp med relationen mellan arbetstagare och arbetsgivare kan du söka dig till en arbetsrättsjurist i Stockholm. De är experter på att lösa problem.

Få av alla människor i Sverige har en juristexamen. Det innebär att bara ett fåtal är experter inom lag och ordning. Däremot innebär det inte att det bara är en liten andel som faktiskt kommer i kontakt med juridiken. Istället är juridik något som omsluter hela samhället och som alla måste följa för att det inte ska uppstå problem.

Inom arbetsmarknaden är juridiken alltid närvarande. Det är av den här anledningen som arbetsrättsjuridiken har växt fram. Den finns till för att det ska finnas professionell hjälp att få för både arbetsgivare och arbetstagare. Uppstår det en konflikt eller om du vill undvika att konflikter uppstår finns arbetsrättsjurister för att hjälpa dig.

En arbetsrättsjurist kan hjälpa dig inom många områden

Med en arbetsrättsjurist i Stockholm kan du välja mellan många tjänster. Som arbetstagare kan det vara bra att veta att det finns jurister som kan hjälpa dig om det är något som hänt på arbetsplatsen. En arbetsrättsjurist kan underlätta i relationen mellan arbetstagare och arbetsgivare, men också mellan arbetsgivare och fackliga organisationer.

En arbetsrättsjurist är expert inom att tolka anställningsavtal och kollektivavtal. Han eller hon är också kunnig inom att hjälpa till vill uppsägning, eller ta itu med diskrimineringsfrågor och miljöfrågor. En arbetsrättsjurist kan därför hjälpa dig inom alla områden som berör lagar som reglerar arbetsmarknaden. Du behöver aldrig vara ensam i situationer när juridiken känns överväldigande. Ta hjälp av en arbetsrättsjurist här: www.arbetsrättsjuriststockholm.se

Arbetstillstånd snabbt med certifierad juristbyrå

26 Jul 2022

Arbetstillstånd är viktigt för dig som vill flytta till Sverige och leva ett nytt liv här. Men Migrationsverkets handläggningstider kan vara plågsamt långa.

Att anlita en certifierad juristbyrå kan snabba på Migrationsverkets handläggningstider för arbetstillstånd. Och inte med lite tid heller. Skillnaden i handläggningstid kan vara så mycket som ett helt år. I alla fall är detta hur en certifierad juristbyrå själva beskriver situationen kring ansökan om arbetstillstånd.

Och de borde ju veta. Många stora juristfirmor arbetar med hundratals ärenden som rör arbetstillstånd per år, och de har säkert sett mönstren i hur Migrationsverket arbetar. Ett ärende som inkommer från en certifierad juristbyrå har redan genomgått viss kvalitetsgranskning, och kommer alltså kunna handläggas snabbare.

Arbetstillstånd nyckeln till samhörighet

Många människor som kommit till Sverige för att bosätta sig vet inte själva hur de ska gå till väga för att skaffa arbetstillstånd. Då kan hjälpen från en bra och insatt advokat vara ovärderlig. Kanske är det till och med det som gör att du kan stanna i landet eller inte? I dagens skakiga omvärld är inget som har med rörlighet och migration att göra någon självklarhet.

Och självklart vill du som flyttat hit komma i arbete så snabbt det går. Många människor upplever just arbetslivet som det som var nyckeln för att få ett lyckat liv i det nya landet. Till exempel tycker många svenskar som flyttat till Spanien för att pensionera sig (och alltså inte arbeta alls) att de hamnat i isolering gentemot den spanska lokalbefolkningen.

Så kan du få hjälp med vårdnadstvist i Stockholm

13 Jun 2022

Vårdnadstvist är ett vanligt förekommande ärende i Stockholm. Du som behöver hjälp med att reda ut den svåra situationen kan få god juridisk rådgivning.

Att hamna i en vårdnadstvist är nog många föräldrars värsta mardröm. Du trodde kanske du visste vem du en gång gifte dig med, men nu visar det sig att ditt ex beter sig lika märkligt och oberäkneligt som vilken främling som helst. Det kan faktiskt gå riktigt smutsigt till, när en vårdnadstvist spårar ur. Även om ni älskade varandra så sent som för något år sedan.

Kanske handlar det om att båda parter tycker att de sätter barnen främst, och att just de vet vad som är bäst för barnen. Det kan vara så, att du och din partner båda är ärliga med era intentioner. Men vad spelar det för roll egentligen, när ni inte kan komma överens. Då kan det vara dags att ta hjälp utifrån.

En vårdnadstvist handlar om relationer

Du som behöver hjälp i en vårdnadstvist i Stockholm har ett flertal erfarna advokatbyråer med inriktning på familjerätt att välja mellan. Efterfrågan på allehanda tjänster som har med mänskliga relationer att göra växer med befolkningen, vilket innebär att en stad som Stockholm också har ett stort utbud av aktörer som tillhandahåller just de tjänsterna.

Och det är ju det en vårdnadstvist faktiskt handlar om – mänskliga relationer. Förhoppningsvis kan era juridiska rådgivare inte bara hjälpa er med de strikt juridiska frågorna, utan också med att hålla fullt fokus på barnens bästa genom hela er vårdnadstvist.

Juridisk hjälp vid bodelning

30 Jan 2022

Ska ni skilja er eller är ni ett sambopar som ska separera? I så fall kan ni behöva göra en bodelning. För att undvika konflikter och för att bodelningen ska gå rätt till bör man anlita en advokat.

En bodelning ska göras vid en skilsmässa eller då ett samboförhållande upphör. Men också om en part dör och det finns barn från tidigare äktenskap eller förhållanden med i bilden. Då reglerna vid bodelning är krångliga är det bäst att alltid anlita en advokat. Genom att ta hjälp av en advokat kan man många gånger också undvika jobbiga konflikten över hur egendom och skulder ska delas. Reglerna för hur en bodelning ska göras skiljer sig också åt vid skilsmässa jämfört med vid upplösandet av ett samboförhållande.

Viktigt att man också skriver ett tydligt och korrekt avtal över bodelningen

Det är ofta mycket känslor inblandade i en separation men också oro över hur framtiden ska bli ekonomiskt. Det händer därför att man inte kommer överens vid bodelningen och att man då måste ta hjälp av en bodelningsförrättare. Som enskild part kan det vara bra att anlita en advokat vid bodelning som för ens talan och tillvaratar ens intressen. Men det är viktigt att den advokat man anlitar är specialiserad på familjerätt och har stor erfarenhet av bodelning och arvsrätt. När advokaten sedan har förhandlat fram en bodelning måste man också upprätta ett tydligt bodelningsavtal där det står hur allt ska fördelas. Detta avtal måste sedan registreras hos Skatteverket för att bli giltigt.

Överklaga beslut om LVU med hjälp av en advokat

14 Nov 2021

Om ditt barn blivit omhändertaget enligt LVU är det ett beslut som kan överklagas och prövas i rätten. Men för att ha någon chans överhuvudtaget mot byråkraterna behöver du en bra advokat.

Åsikterna om LVU, Lag om särskilda bestämmelser för vård av unga, går i sär. En del menar att det är en lag som splittrar familjer. En lag där staten och samhället tar barnen från föräldrarna och sätter dem i andra hem. Utan att egentligen veta vad som är bäst för barnet. Andra, som till exempel de socialarbetare som företräder staten, tycker precis tvärtom. De anser att det är exakt barnets bästa som de värnar om, och att det också är barnets bästa som är anledningen till varför LVU ens används. Du behöver inte hålla med. Du kan kämpa för ditt barn. Troligtvis inte själv, men kanske med hjälp av en erfaren advokat.

Din advokat ska vara expert på LVU

En sak ska man ha klart för sig. LVU används nästan aldrig som första insats. LVU är en tvångslag som blir aktuell först när frivilliga insatser nekas. Däremot kan förstås även staten och socialarbetare göra fel. Om du är övertygad om att ett misstag har skett i samband med beslutet om att tvångsomhänderta just ditt barn ska du förstås inte stå med händerna i byxfickorna och titta på. Då ska du kämpa för ditt barns skull. Men som sagt, det krävs en advokat vid sin sida. Utan en advokat kommer du att bli uppäten av rätten och byråkraterna. Läs mer om LVU på denna sida: https://www.lvuadvokat.se/ 

Dejten som slutade i våld och övergrepp

28 Aug 2021

Den mest ömtåliga dejten kan lätt förvandlas till någon som är beredd att droga och våldta dig. Att bli sexuellt utnyttjad är tyvärr någonting som fortfarande sker överallt i samhället.

Det har blivit allt vanligare att nätdejta. Då handlar det inte om att du som förr i tiden satte in en kontaktannons i tidningen men enbart en beskrivning helt utan bild. Idag är det snarare tvärtom. Det finns gott om appar där du “sveper” ja eller nej till en potentiell partner enbart utifrån utseendet. En del träffar sin själsfrände på till exempel Tinder, andra hittar väldigt flyktiga och korta sexrelationer. Tyvärr finns det även en risk att bli utsatt för våldtäkt genom de kontakter som odlas i dejtingappar. Tänk dig själv. Den person du tänkt träffa är ofta en komplett främling som du inte vet någonting mer om än vad han eller hon väljer att skriva om sig själv. Du vet inte vem det är egentligen.

Från snäll till monster

Det som kanske började som en trevlig dejt i form av mys på soffan och en bra film kan snabbt förändras till någonting helt annat. Den här mystiska främmande dejten kanske passar på att droga dig genom att lösa upp en rohypnol i ditt vinglas medan ni pausar filmen för att du behövde gå på toaletten. Det är det sista du minns. Men när du vaknar därefter, dumpad ute på en parkbänk, råder det inga tvivel om att den här dejten gick från en till synes pålitlig kille till ett fruktansvärt monster. Läs mer om våldtäkt på denna hemsida: våldtäkt.com/

När familjegrälen går över gränsen

29 Jun 2021

Alla familjer grälar och hamnar i luven på varandra. Ibland uppstår dock konflikter av juridisk betydelse som inte kan lösas på egen hand. Det är där och då som familjerätten aktualiseras.

Familjer tror gärna att de ska kunna lösa problem på egen hand. Det är som att de tror att det gäller någon slags “det som händer i familjen stannar i familjen”-princip. Så är det naturligtvis inte, och det är väl etablerat i lagboken i form av familjerätten. Det är inom familjerätt som man avgör vårdnadstvister, umgänge, bouppteckningar, adoptioner eller andra problem som kan dyka upp inom en familj som behöver lösas med juridiska medel. Det är med andra ord en ganska naturlig del av livet som kan aktualisera familjerätt för vilken familj som helst. Ofta är det dessutom ganska nyttigt att ett juridiskt ombud kan gå in som medlare mellan familjemedlemmar.

Juristerna tar över konflikten

En konflikt kan lätt slita en familj i stycken. En part som vill en sak i en skilsmässa medan den andra parten vill någonting annat. Ni kanske inte är överens om hur era tillgångar ska fördelas efter att ni separerat och kommer aldrig lösa det på egen hand. Då går familjerätten in och bestämmer hur fördelningen ska se ut. Istället för att ni ska stå och skrika på varandra och diskutera i blygsamt konstruktiv ton kan advokaterna gå in som objektiva parter och avgöra vad som gäller. För många är det en enorm lättnad att det finns en familjerätt.

Vid din sida

28 Apr 2021

Det finns tillfällen när man är för svag för att klara sig själv. Det behöver inte bero på svaghet, utan även att det är känsligt och man inte vet hur man ska göra. Då finns det bra hjälp att få.

Livet är inte alltid spikrakt, det vore naivt att tro att det är det för någon. Man tror man känner någon, älskar någon och ska dela ens liv med någon. En dag tar det slut. Istället för kärlek är det avsky, hur ska man ens kunna kolla på personen igen?

Det går inte att undvika då ni har gemensamma barn. Barnen behöver båda sina föräldrar i sitt liv, och det är vad de har rätt till. Trots att man har barn kan man inte alltid ha ett samarbete. Är detta något som är omöjligt för er? Då kan ni behöva hjälp att komma fram till en lösning.

Hjälp i alla kommuner

Det spelar ingen roll var man bor i landet, det finns hjälp att få. Man kan vända sig till familjerätten i ens kommun. Det finns även firmor som Crescendo Law som kan hjälpa er med ert ärende. Vid er sida kommer de stå hela tiden. De hjälper till att föra er talan för att få det så bra som möjligt. De är fullt medvetna om hur känsligt ämne detta är och behandlar det därefter. Går det trots hjälp inte att komma fram till en lösning kan det bli domstolen som bestämmer hur det blir. Man tar alltid hänsyn till vad barnen vill

← Äldre inlägg

Guide till brottmål

Här kan du finna information om brottmål.  Vad är ett brottmål? Skillnader mellan brott och civilmål? När kan jag kontakta brottsoffermyndigheten och varför? Hur går en rättsprocess till? Det och mycket annat kan du läsa om här.