Hur hanterar du en stöld i samband med en hemstädning?

Tillfället gör tjuven. Så enkelt kan man faktiskt förklara olika stölder som sker i Sverige. En plånbok som ligger framme, en guldring som ligger på ett bord eller en mobiltelefon som någon glömt eller lämnat oövervakad - saker som en tjuv kan ta men som denne egentligen inte planerat att göra. Ett tillfälle uppenbarade sig och tjuven i fråga tog chansen att förvärva något som egentligen inte var hans.

Många brott kan alltså förhindras genom att vara noggrannare med hur man hanterar sina värdesaker och genom att inte bjuda en tjuv på olika frestelser. Vi säger inte att du gör fel om du blir bestulen - du har inte begått något brott! - men vi säger att det aldrig skadar att vara lite försiktig.

Vi kan kolla på hur det har sett ut i en speciell bransch och genom detta visa hur pass sårbara vi är för stölder. Vi säger att du bor i Stockholm och att du - som många andra - upplever en stress som slutligen gör att du väljer att ta hjälp för att få lite andrum i vardagen.

Denna hjälp sker i form av att du anlitar ett städföretag som ska sköta din hemstädning. Du kontaktar ett företag utan vidare undersökning, du skriver ett avtal som sträcker sig ett halvår, du lämnar nyckeln till ditt hem och betalar den summa som företaget begär för att ombesörja din hemstädning.

Räkna inte med att din hemförsäkring täcker stölden

Du är nöjd då du summerar tjänsten; städarna som varit hemma hos dig har varit noggranna, punkliga och överlag väldigt effektiva. Priset kan du heller inte klaga på då du dels valt det billigaste företaget i Stockholm och dels använt ditt rut-avdrag och därmed kunnat dra av 50 % av den totala kostnaden för arbetet.

Mindre nöjd är du dock du någon månad efter avslutad städservice tittar i ditt smyckeskrin och inser att detta är tomt. Då du inte haft någon annan i din bostad i Stockholm så anser du att det hela är ett skott mot öppet mål: någon från städföretaget har stulit dina smycken och därmed stulit till ett värde av 50.000 kronor. Det öppna målet är inte fullt så öppet. Vi förklarar varför:

  • Dina nycklar. Du har själv lämnat nycklarna och det innebär att du har ett ansvar. Ditt försäkringsbolag kommer inte att ersätta dig för de smycken du saknar då de har en policy som säger att om dörren inte är uppbruten så utgår ingen ersättning. Vissa undantag har gjorts i dessa frågor; några försäkringsbolag har börjar ersätta vid stölder hos Hemtjänsten. Hemstädning dock - där får du räkna med kalla handen.
  • Städföretaget: Kommer att hävda att stölden är ett resultat av dina egna fantasier och att anklagelserna är grundlösa. Deras anställda skulle aldrig stjäla.
  • Polisen.Då du polisanmäler så kommer förmodligen polisen att lägga ner utredningen nästan per omgående: hur ska du kunna bevisa att dina smycken är stulna och att de överhuvudtaget funnits?

Välj rätt företag för din hemstädning

Så här kan det faktiskt se ut vid hemstädning och stölder. Detsamma kan sägas om att lämna ut nycklar till byggarbetare eller annan personal (inom serviceyrken). Det som gäller för att undvika ett liknande scenario är att

 

  • A) kolla upp städföretaget noggrant genom att ringa tidigare - och befintliga kunder.
  • B) Se till att samma städare kommer varje gång.
  • C) se vilka rutiner företaget har vid sin nyckelhantering.
  • D) vara mer noggrann med vad du har framme. Smycken kan du försöka gömma undan eller kanske förvara i ett bankfack. Kontanter och värdepapper likaså. Försök att se till att det inte uppenbarar sig något tillfälle som kan skapa en tjuv.

hemstädning

24 Mar 2018

Guide till brottmål

Här kan du finna information om brottmål.  Vad är ett brottmål? Skillnader mellan brott och civilmål? När kan jag kontakta brottsoffermyndigheten och varför? Hur går en rättsprocess till? Det och mycket annat kan du läsa om här.