Öppen kommunikation minskar missförstånden

Olika allergier lider många av oss av; för vissa kan det innebära att ett bett i ett äpple leder till klåda i halsen, att en sockerärta kan innebära en svullen läpp eller att en banan kan leda till en rodnad på halsen. Irriterande - ja. Livhotande - nej. För andra dock så kan allergier faktisk vara förenliga med döden och med allvarliga symptom. Inte minst nötter kan ge dessa fruktansvärda konsekvenser.

Som företag inom livsmedelsindustrin så har man också väldigt högra krav på sig gällande märkning av maten man serverar/säljer. En restaurang måste kunna svara - korrekt - på frågor som rör ingredienser och här får inget slarv förekomma: sker det missar så kan det, som sagt, leda till fruktansvärda konsekvenser. Här kan man som restaurang också se att tillståndet dras in - i Sverige ansvarar Livsmedelsverket för kontroll och uppföljning - och det kan även vara ett fall för rättslig prövning. Vid det senare så kan man räkna med böter.

Vi skulle dock hellre fokusera på vikten av öppenhet och kommunikation mellan exempelvis ett företag inom catering och en kund som har någon typ av allergi - eller en värd där någon i sällskaper har det. En fråga som blir naturlig är nämligen följande: vems fel är det om företaget inom catering inte fått tillräcklig information? Vi skulle därför vilja ge följande tips.

Tips för att undvika olyckor

Enklast blir det om vi radar upp tipsen i punkter. Dessa ser ut enligt följande och där vi säger att du ska anordna en fest och har kontaktat ett företag inom catering.

  • Var ute i god. Kolla upp med alla gäster om de lider av någon typ av allergi eller av andra skäl inte äter någon speciellt typ av mat. Sammanställ detta i en lista. Kontakta därefter företag du tänkt anlita och hör dig för vilka alternativ de kan erbjuda istället. Tiden är ofta avgörande här. Är du ute i god tid så hinner man planera och förbereda dessa specialrätter så att de blir lika välsmakande och spännande som de rätter som finns på den ordinarie menyn.
  • Bifoga alltid listan. Se till att korrespondensen er emellan sker via mail och se till att inkludera listan över förbjudna livsmedel i ett mail - som blir bekräftat. Skulle någonting ske så har du som värd svart på vitt att företaget inom catering tagit del av informationen och att de har slarvat. Det ger dig en trygghet om du skulle vilja söka ekonomisk ersättning i efterhand.
  • Slarva inte, Ingen vill laga mat som någon blir sjuk av. Allra minst då det kommer till allergier. Det innebär att du har ansvaret för att verkligen se till att informationen når fram. Jobb inom catering kan vara stressande i Stockholm och det kan ske misstag där den mänskliga faktorn spelar in - kocken blir sjuk och ersätts av en vikarie som inte vet någonting om dina önskemål. Ring därför och påminn någon dag innan. Hellre ett samtal för mycket än ett för lite.

Slutligen: välj rätt företag. Det finns en anledning till varför vissa företag inom catering går bättre, har en högre omsättning, fler referenser och en längre historia än andra. Det kanske kostar några kronor extra, men då får ni också full service, perfekt mat och där allting sker utan risker. Välj catering med hjärna, hjärta och gom snarare än med plånboken.

15 Dec 2018

Guide till brottmål

Här kan du finna information om brottmål.  Vad är ett brottmål? Skillnader mellan brott och civilmål? När kan jag kontakta brottsoffermyndigheten och varför? Hur går en rättsprocess till? Det och mycket annat kan du läsa om här.